baby on cloth

Babypottning: Lyckas med elimination communication (EC)

Vad är babypottning?

Babypottning, även känd som Elimination Communication (EC), är ett sätt att kommunicera med ditt barn och hjälpa hen att göra sina behov på potta, toalett, handfat eller annan plats istället för att använda blöja. Genom att vara uppmärksam på ditt barns signaler kan du lära dig att tolka när hen behöver gå på toaletten. EC kan börja redan från nyfödd ålder genom att "grodhålla" över toaletten eller handfatet.

Det viktiga med EC är att det handlar om att underlätta för ditt barn att göra sina behov, inte att stressa eller pressa hen att prestera på pottan. Syftet är att skapa en kommunikation mellan dig och ditt barn, där du likt när du tolkar hungersignaler eller trötthetssignaler, även uppmärksammar behovet att gå på toaletten.

Från nyfödd ålder fram till cirka 1,5 år kan du praktisera EC med ditt barn. Efter det övergår man till potträning. Den mest gynnsamma perioden för potträning är vanligtvis när barnet är mellan 1,5 och 2,5 år. Genom att börja med EC innan barnet har vant sig vid att använda blöja kan man underlätta övergången till att använda potta eller toalett. Det är en naturlig process som hjälper barnet att bli medvetet om sina egna behov och utveckla självständighet när det kommer till toalettbesök.

Babypottning har flera fördelar. Förutom att minska användningen av blöjor, vilket sparar pengar och minskar hushållets klimatavtryck, hjälper det också ditt barn att bli medvetet om sina egna signaler och känna sig mer självständigt. Det är viktigt att komma ihåg att babypottning ska vara roligt och givande för både dig och ditt barn. Anpassa metoden efter era egna behov och ambitioner, och kom ihåg att det finns inga rätt eller fel sätt att göra det på. Det viktiga är att både ni som föräldrar och barnet mår bra av det.

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad babypottning är, dess fördelar och ge tips om hur du kan komma igång med babypottning.

Fördelar med babypottning

För bara några decennier sedan var det vanligt att barn i Sverige var blöjfria vid två års ålder. Blöjorna som användes då var inte lika bekväma som dagens moderna blöjor, vilket gjorde det mer obehagligt att ha en blöt blöja. Men med de förbättrade blöjorna som finns idag har många barn blöja ända upp till tre eller fyra års ålder. Det kan tyckas vara ett mindre problem, men det kan bli svårare att potträna ju äldre barnet blir, särskilt när det når den starka självständighetsperioden runt tre års ålder. För att uppnå en blöjfri bebis kan det vara fördelaktigt att introducera babypottning eller elimination communication (EC) redan från tidig ålder.

Det finns hälsomässiga skäl till varför det inte är bra att ha blöja för länge. Det kan öka risken för irriterad hud och urinvägsinfektioner. Dessutom är det ekonomiskt fördelaktigt att sluta med blöja tidigt då varje år “extra” med blöjor innebär en merkostnad med tusentals kronor per år. Detta har även en negativ påverkan på miljön, då blöjor genererar mycket sopor och tillverkningen av blöjor har en stor miljöpåverkan. Därför väljer många som praktiserar EC att använda tygblöjor under blöjperioden för att minska miljöpåverkan.

Genom att utöva EC kan man uppnå flera fördelar, inklusive att bli blöjfri tidigare och minska användningen av blöjor. Men den största vinsten är att man kan lyssna på sitt barn och dess behov. Genom att vara uppmärksam på barnets signaler och erbjuda möjligheter att göra sina behov på potta eller toalett kan man skapa en starkare kommunikation och förståelse mellan förälder och barn.

Komma igång med babypottning

När ska man börja med babypottning?

Det optimala är att börja med babypottning innan barnet fyller 6 månader, eftersom det är innan de har vant sig vid att kissa och bajsa i blöjan och därmed har förlorat känslan för när de behöver gå på toaletten. Men självklart kan man också börja senare, även om det kan ta lite längre tid att komma igång. Varje barn är unikt och reagerar olika. Vissa familjer börjar med babypottning redan på BB, medan andra kommer igång efter några veckor eller månader. Om barnet är äldre än 1,5 år kan det vara mer lämpligt att fokusera på potträning istället.

Hur går man tillväga?

Skapa en pottningsrutin

För att komma igång med babypottning och svara på bebisens rutiner är det en bra idé att etablera en rutin för pottandet. Du kan placera barnet på pottan efter måltider, sömn eller andra aktiviteter, när ni kommer hem eller när barnet har suttit i sele, babysitter, bilbarnstol eller vagn.

Vid dessa tillfällen är det vanligt att barnet behöver kissa eller bajsa. Det är inte ovanligt att barn kissar när blöjan tas av, så det kan vara en bra möjlighet att hålla barnet över handfatet eller en annan lämplig plats och låta hen göra sina behov där. Om barnet är för litet för att sitta själv på pottan kan du hålla hen i grodposition över handfatet, badkaret, pottan eller toaletten. Du kan även stödja barnet genom att hålla hen under armarna över pottan. Det är viktigt att anpassa positionen efter barnets storlek och behov.

Din magkänsla och att tolka signaler

Exempel på signaler för nödighet hos barn kan vara:

  • Gnäll
  • Vrida på sig
  • Bli orolig
  • Spjärna emot i famnen/sjalen/selen
  • Släppa bröstet vid amning
  • Skifta humör

Dessa signaler kan variera från barn till barn och vid olika åldrar. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa signaler för att kunna erbjuda barnet möjlighet att kissa eller bajsa när hen behöver det. Genom att vara observant och lyhörd för barnets behov kan du underlätta för barnet att göra sina behov på pottan eller toaletten.

Betingning

Betingning innebär att du använder ett specifikt ljud i samband med att barnet gör ifrån sig. Du kan välja ett passande ljud, som "ksss ksss" eller "eh eh", och vara konsekvent med att använda det varje gång barnet kissar eller bajsar. Syftet med betingningen är att hjälpa barnet att koppla ljudet till att tömma blåsan eller tarmen. Det kan vara särskilt användbart när barnet behöver göra ifrån sig på nya platser. När barnet blir äldre kan ni även använda babytecken för att kommunicera om kiss och bajs.

Låt barnet bli en nakenfis

För att enklare observera ditt barns beteende i samband med toalettbesök kan du låta barnet vara utan blöja under en stund varje dag. Det ger också möjlighet att lufta rumpan. Se till att ha ett lämpligt underlag, som en handduk eller plastad frotté, för att undvika olyckor. Ta bort eventuella mattor eller hinder om ditt barn är rörligt. Undvik att ha barnet i sängen, soffan eller andra svåråtkomliga platser. För att undvika olyckor kan du sätta på ett par byxor eller underbyxor, särskilt om barnet har snopp. Under den blöjfria tiden är det viktigt att vara uppmärksam och närvarande för att kunna läsa av ditt barns signaler. Var observant på hur ditt barn låter och rör sig strax innan det gör ifrån sig. Här kan du hitta en lista med olika sätt som ditt barn kan använda för att signalera sin nödighet. Det är vanligt att barnet använder en kombination av dessa signaler eller varierar dem vid olika tillfällen och åldrar.

Att berömma eller inte berömma?

I EC är det inte nödvändigt att berömma barnet eftersom det handlar om att kissa eller bajsa när hen är nödig. Istället kan du konstatera att barnet har kissat eller bajsat och prata om vad som händer utan att värdera det. Undvik att ge beröm eller känna dig dålig om kisset eller bajset hamnar någon annanstans än pottan eller toaletten. I EC finns inget rätt eller fel, och det handlar inte om att lyckas eller misslyckas.

Undvik tvång och krav

I EC är det viktigt att undvika krav och tvång. Du får aldrig tvinga barnet att gå på pottan om det absolut inte vill. Att sitta där ska inte vara jobbigt eller ångestfyllt. Om barnet inte vill kissa på pottan, sätt på en blöja istället, även om du vet att barnet är nödig. EC handlar om att lyssna på barnet och görs för deras skull. Antalet kissningar i pottan eller antalet bajsblöjor påverkar inte din förmåga som förälder. Om du känner dig stressad kan det vara bra att ta en paus från EC och sedan börja om för att hitta en nivå som fungerar bra för er.

Hitta en passande ambitionsnivå

Det finns inga krav på att praktisera EC på heltid. Välj den nivå som passar dig och din situation bäst, med hänsyn till barnets rutiner. Det är du och barnet som bestämmer vilken approach ni vill ta. Det är okej om det inte lyckas varje gång och en del kommer i blöjan. EC handlar om att göra det som är bäst för barnet och anpassa sig efter deras behov och rutiner. Var modig och våga ta steg framåt, men var också beredd att ta ett steg tillbaka om det behövs. Det är helt okej att ta en paus från EC om det känns för jobbigt.

Avslutande tankar

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att babypottning, eller elimination communication (EC), är en metod där man erbjuder barnet möjlighet att kissa och bajsa på pottan eller toaletten istället för att använda blöja. Det finns inga krav på att praktisera EC på heltid. Anpassa metoden efter ditt barns rutiner och behov. Var modig och våga ta steg framåt, men var också beredd att ta ett steg tillbaka om det behövs. Släpp kravet på att fånga allt alltid och ge inte upp om det känns för jobbigt. Varje EC-resa är unik och påverkas av barnets utveckling och andra faktorer. Med tålamod, lyhördhet och flexibilitet kan du anpassa EC-metoden på ett sätt som fungerar bäst för er som familj.

 

Tillbaka till blogg